dimarts, 18 de novembre del 2008

Automatització de la gestió de morosos a les biblioteques públiques: el futur

Us imagineu algun dia que el programa d'automatització de biblioteques gestionés de manera automàtica tots aquells usuaris que tornen tard els documents? Encara no sé quines novetats incorporarà el Millennium en aquest sentit, però com que imaginar és gratis crec que podem fer la carta als reis oi?

La gestió dels morosos és del les feines més ferragoses que hi ha i un llast de temps i diners per la majoria de biblioteques públiques. Llistats interminables, trucades a dojo, cartes... . Potser ja va essent hora que aquesta feina tan mecànica i que mai s'acaba la facin les màquines.

El programa del futur podria detectar de manera automàtica aquells usuaris que acumulen un retard X en el retorn dels seus documents i generaria automàticament un sms amb un text estàndar que avisaria la persona que ha de fer el retorn i que se li bloqueja el carnet. Al mateix temps el bloqueig podria fer-se també automàticament. Quedarien pendents de trucar només aquells que usuaris que tenen telèfon fixe a la seva fitxa (l'estalvi de feina seria considerable i el telèfon mòbil guanya cada dia més pes a la societat).

L'esforç i els recursos emprats actualment en la gestió de morosos es podrien dedicar a altres àmbits per millorar els serveis bibliotecaris. Esperem que algun dia això sigui una realitat.

3 comentaris:

  1. Jo seria més dràstica: desfem-nos dels morosos, excepte en el cas que el material que tenen estigui reservat per un altre usuari.

    I, evidentment, el tema dels sms és quelcom amb el que ens haurem de posar les piles. No només pels morosos, sinó també per les reserves. Quan vaig ser a Dinamarca, va ser potser el que més em va impressionar: les fileres de prestatgeries obertes al públic, plenes de llibres amb un paperet on constava el número de reserva, i els usuaris que venien a buscar el seu llibre reservat mòbil en mà.

    ResponElimina
  2. Potser m'equivoqui, però jo diria que els grans sistemes de gestió de biblioteques ja la tenen automatitzada, la gestió dels morosos, de manera que només calgui posar el segell a la carta i prou... Hmmmm... aquí parla de la possibilitat de pagar sancions on-line... http://www.iii.com/products/ecommerce.shtml
    Al meu centre els índexs de morositat estan pels núvols, sobretot perquè no em sobra temps per dedicar-me a fer reclamacions (el 2007 en van sortir més de 200 però l'any passat 100 i poques), he fet proves amb l'email però sovint em reboten i la meva "quadratura" mental no em permet reclamar a uns usuaris via mail i a d'altres per carta, de manera que ara tornen a ser totes per carta...
    Per altra banda, a la web no ho anuncio perquè és un servei en proves però ja estem fent servir SMS mitjançant l'aplicació de mòbil virtual de Lleida.net, que ens permet personalitzar el remitent del missatge, tot i que llavors no ens poden respondre directament també via SMS; el fem servir per això mateix que comenteu aquí, per les reserves, i ens està anant molt bé, els usuaris queden molt satisfets amb el servei... :)))
    Felicitats pel bloc, per cert! ;)

    ResponElimina
  3. Tens raó Rosendo, el nou progamari de mica en mica es posa al dia en aquest aspecte. Moltes gràcies pel teu comentari i els teus consells.

    Marc.

    ResponElimina

 
Add to Technorati Favorites