dimecres, 4 de febrer del 2009

Biblioteques d'Aarus (Dinamarca): d'un altre planeta...

A la sessió inaugural de l'escola d'hivern de la biblioteca pública celebrada el passat 31 de gener a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la UB, el Sr. Rolf Hopel (el director de la xarxa de biblioteques d'Aarus, Dinamarca) va fer una presentació magistral del seu funcionament i serveis punters tecnològicament parlant.

Va significar una cura d'humilitat perquè hom venia pensant que a la Xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona "ja ho tenia tot previst i inventat". La realitat, però és una altra. Els serveis bibliotecaris d'Aarus (punters a nivell mundial) ens porten anys llum d'avantatge i arribar fins on ells es troben és, ara per ara, impossible.

El nivell d'adaptació de la societat a les noves tecnologies i el clima de Dinamarca són elements que han afavorit que les seves biblioteques puguin desenvolupar aplicacions molt innovadores. A tall d'exemple:

- Avisar els usuaris per SMS del venciment del termini dels seus préstecs
- El catàleg en web usa l'historial de préstecs dels usuaris per fer relacions entre llibres (això facilita molt la feina al bibliotecari quan ha de recomanar algun llibre)
- A la secció de música del web de les biblioteques d'Aarus incorpora descàrregues en mp3 de cançons noves que s'han adquirit
- Un gran nombre de màquines d'autopréstec funcionen de manera autònoma i senzilla
- Incorporen els videojocs com a reclam per als joves, els usuaris més difícils de fidelitzar

I moltes altres coses que ara mateix se m'escapen. Val la pena que doneu un cop d'ull a:
http://www.aakb.dk/sw1379.asp

Això no treu que no es puguin aplicar a casa nostra a curt o mitjà termini alguns dels seus mètodes. Està clar, en tot cas, que el futur de la biblioteca pública passa per adaptar-se a un món tecnològic cada cop més canviant i innovador. Convé no perdre aquest tren.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Add to Technorati Favorites