dimarts, 9 de setembre del 2008

Lectura Fàcil», un projecte d'interès social

Carme Mayol
El sintagma lectura fàcil ha originat sovint interpretacions errònies, per això pensem que pot ser d'interès fer conèixer els objectius i les propostes d'aquest projecte ambiciós.
S'entén com a «materials de lectura fàcil» els llibres editats amb especial cura per ser llegits i entesos per persones que tenen dificultats de lectura i/o de comprensió lectora. Són llibres elaborats seguint unes directrius internacionals editades per la IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions).
La lectura fàcil ha arrelat especialment en països de gran sensibilitat social i amb idiomes d'abast reduït (Suècia, Holanda, Noruega, Finlàndia, etc.). L'objectiu que es persegueix és que en la societat del coneixement, la informació i la cultura estiguin a l'abast de tots els ciutadans. Per al nostre país, és un projecte especialment adient per fomentar la lectura i per fer arribar la nostra llengua en àmbits de difícil penetració.
Els usuaris potencials de lectura fàcil són persones que per a qualsevol motiu físic, psíquic o social tenen dificultats de lectura i especialment de comprensió lectora. Uns necessitaran sempre aquest materials, altres poden trobar en aquests llibres la porta que els faciliti l'entrada al món de la cultura i de la informació.
L'Associació Lectura Fàcil va començar el 1998 com una comissió del Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya amb el generós ajut de la Fundació Jaume Bofill. Arran d'aquella comissió, el 2002 es creà l'Associació Lectura Fàcil i un grup de treball amb bibliotecaris i diferents professionals implicats en l'educació i formació de joves, adults i persones procedents de la immigració.
En pocs anys s'ha recorregut molt camí: s'han publicat 60 títols en català i 20 en castellà, i ben aviat en sortiran de nous. Actualment les biblioteques catalanes tenen en funcionament més de 30 clubs de lectura amb aquests llibres per a persones amb diferents capacitats lectores.
L'Associació ha mantingut sempre contactes internacionals. El 2005, dins de l'Any del Llibre i la Lectura, vam organitzar a Barcelona unes Jornades Internacionals de Lectura Fàcil (les primeres i úniques a l'Estat espanyol) i vam convocar la primera trobada presencial de la International Easy-to-Read Network, de la qual som membres. El 2007 vam presentar el projecte Lectura Fàcil a la biblioteca central de Frankfurt i a la Fira Internacional del Llibre d'aquella ciutat.
Són diversos els cursos que l'Associació ha organitzat per donar a conèixer el projecte i els llibres de Lectura Fàcil a bibliotecaris, mestres d'adults, llibreters i professionals dedicats a fomentar la lectura. Universitats, col·legis professionals i fundacions de prestigi s'han interessat en aquesta tasca docent.
Actualment tenim molts projectes entre mans. Persones de diferents àmbits (bibliotecaris, economistes, periodistes, professors, etc.) treballen, algunes d'elles a títol de voluntariat, per fer créixer l'oferta de llibres i per fomentar la lectura en un ampli sector de ciutadans que altrament corren el risc de ser víctimes d'exclusió social.
El primer president de l'Associació, Arcadi Oliveres, va captar la vessant social del projecte. L'actual president és el reconegut poeta Francesc Parcerisas.
Sense l'ajut de l'ICIC i de professionals del món de la cultura i l'esperit emprenedor d'algunes editorials del país no podríem assumir el repte que significa que tothom sense excepció tingui accés a la informació i a la cultura. Podeu obtenir més informació a: www.lecturafacil.net

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Add to Technorati Favorites