dissabte, 13 de setembre del 2008

Són cultura els videojocs?


Recentment la federació de desenvolupadors de videojocs alemanya (GAME) ha entrat com a membre del Consell de Cultura d'Alemanya. Es tracta un pas més en el procés de mercantilització de la cultura. Sembla que amb la globalització econòmica la tendència és que sobrevisqui només aquella cultura que té mercat. I és precisament això el que tenen els videojocs: un mercat de consumidors cada cop més ampli. Com a biblioteca pública caldria reflexionar sobre el tema i tenir molt clars els límits del que és informació, coneixement i cultura. Un exemple de cultura amb poc mercat és la cultura catalana, que ha de tirar de subvencions per tal de poder subsistir i tenir unes quotes mínimes per no desaparèixer. Fixem-nos en la definició de "cultura" que ens proposa TERMCAT tenim el següent:

"Conjunt de coneixements apresos per l'individu com a membre de la societat, al marge del seu codi genètic, que actua com un mecanisme adaptatiu i que s'expressa en les formes de vida i pensament d'un poble"

Caldria considerar d'entrada si els videojocs contenen coneixements que l'individu pugui aprendre: potser un videojoc sobre el romànic català i la identificació deles seves principals obres es pot considerar cultura; però en canvi, un joc "matamarcianos" fet al país que sigui difícilment podrà aportar algun coneixement útil que a la llarga esdevingui un mecanisme adaptatiu per a l'individu que el gaudeix. En tot cas el debat està servit... .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Add to Technorati Favorites