dimarts, 2 de setembre del 2008

Llegir o no llegir: un tema amb conseqüències nacionals

A vegades intento ser imaginatiu amb els títols del blog, però en aquest cas no cal i amb una traducció n’hi ha prou.La National Endowment for the Arts ha publicat (nov. 2007) l’informe “To read or not to read: a question of national consecuence”.Són 93 pàgines fàcils de llegir i clares d’entendre. Com molt informes fets als EUA, val la pena clavar-hi un cop d’ull per veure com es pot fer un informe: un prefaci de 2 p. que resumeix el que l’informe pretenia i el que aporta, un sumari executiu de 15 p. on s’exposen les troballes bàsiques i 75 p. en el que les afirmacions del resum executiu es desenvolupen i argumenten. L’informe té tres parts: l’hàbit de la lectura baixa entre els nord-americans, les habilitats lectores s’erosionen, i, aquestes dues tendències descendents tenen serioses implicacions cíviques, socials, culturals i econòmiques.Troballes o conclusions de la part 1, ‘els americans llegeixen menys’:
Els adults joves (entre 18 i 24 anys) llegeixen menys que fa uns anys
Idem pel que fa als adolescents
Els adolescents i els adults joves són els grups d’edat que destinen menys temps a la lectura
La lectura és una activitat que cada vegada es fa més conjuntament amb una altra activitat
Les famílies nord-americanes gasten menys en llibres
Troballes o conclusions de la part 2, ‘els americans llegeixen menys bé’ :
Les capacitats lectores dels joves de 17 anys baixen
Els nivells de competència lectora en adults estan estabilitzats o descendeixen
La lectura per plaer es correlaciona altament amb l’èxit acadèmic
Troballes o conclusions de la part 3, ‘el descens de la lectura te implicacions cíviques, socials, culturals i econòmiques’ :
Els empleadors destaquen les habilitats lectores i d’escriptura entre les principals deficiències dels treballadors que contracten
Els bons lectors tenen en general feines millor retribuïdes
Les persones amb menor competència lectora tenen menys oportunitats de desenvolupament professional
Els bons lectors juguen un paper crucial en l’enriquiment de la vida cultural i civil
Les persones amb millors competències lectores són més actius en voluntariat
Les persones amb competències lectores pitjors tenen més possibilitat d’estar a l’atur. Molt directe (molt nord-americà) pel nostre gust, per la nostra forma polida de dir les coses. Però, segurament millor ser directe i clar.Parlant amb bibliotecaris amb responsabilitats en la biblioteca pública, no he trobat que tinguin una resposta clara a la pregunta de perquè la societat amb les biblioteques promou la lectura i no en canvi, per exemple, la papiroflèxia. Bé, doncs, és això, la lectura té una alta correlació amb el benestar material i espiritual de les persones (en aquest ordre?). I la papiroflèxia no? Doncs, segurament també, però menys i per a menys persones.
Enviat per Lluís Anglada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Add to Technorati Favorites